Учените искат да преименуват шизофренията 03.04 | 13:53

Терминът се прилагал широко към всичко, което изглеждало безумно и ненормално

От iNews.bg

Изследователи от Италия, Швейцария и Австралия са публикували статия в сп. Schizophrenia Research, в която настояват за избор на ново име за психическото заболяване, което сега се нарича шизофрения.

Авторите са стигнали до извода, че такова преименуване би било полезно.

Те отбелязват, че в съвременното общество терминът "шизофрения" е започнал да се прилага широко към всичко, което изглежда безумно и ненормално, и има явно отрицателен оттенък. Това води до стигматизиране на заболяването.

Хората, страдащи от шизофрения, се страхуват да говорят за това, опасявайки се да не бъдат отхвърлени. Преименуването на болестта може да подобри отношенията на пациентите с лекарите, семействата и околния свят. Авторите отбелязват, че методите за когнитивна поведенческа терапия са ефективни при шизофрения и психосоциалната реабилитация може да помогне на пациентите "да живеят успешно без опеката на роднините, да получат образование, да намерят работа и да подобрят социалното си взаимодействие".

Може да се добави, че названието "шизофрения" често води до неправилно разбиране на разстройството, тъй като то е съставено от гръцките думи σχίζω ("раздвоявам") и φρήν ("ум, разсъдък"). Поради това понякога се смята, че този термин се отнася за така нареченото раздвояване на личността, докато всъщност шизофренията обозначава друг тип заболяване.

Терминът "шизофрения" за първи път е използван от швейцарския психиатър Ойген Блойлер през 1908 година, а през 1933 г. прочутият поет Томас Стърнз Елиът го употребява в грешното му значение "раздвоение на личността".

Предложението да се преименува шизофренията не е първата такава идея в историята на психиатрията. Сравнително скоро беше въведен терминът "дисоциативно разстройство на личността" вместо названията "множествено разстройство на личността" и "раздвоение на личността".

Още новини от света на науката можете да откриете в Мегавселена.

Водещи

Най-четени