Училище за бременни отказва бъдещи майки от цигарите 18.07 | 17:13

Консултациите ще са безплатни за всяка майка, която иска да спре да пуши

От Ивелина Георгиева

Училище за бременни ще отказва бъдещите майки от цигарите, това обеща здравният министър д-р Стефан Константинов.

Училището отвори врати в АГ "Шейново" и е първото по рода си с насоченост към вредата от тютюнопушенето при бременните и кърмачките.

Продължителността на обучението е 3 седмици, като всяка седмица ще се провеждат по две занятия. Същевременно се открива и специализиран ротационен кабинет, който ще работи всеки ден и всички жени, които имат нужда, ще получават консултации от експерти психолози и специалисти.

Консултациите в специализирания кабинет ще са безплатни за всяка майка, която проявява желание да откаже цигарите. Кабинетът се финансира от бюджета на болницата, съобщи д-р Иван Костов, директор на САГБАЛ "Шейново".

Инициативата е част от кампанията "Бременност без тютюнев дим" и има за цел да запознае младите майки с вредата от цигарения дим по време на бременност и така да намали рисковете за раждането на бъдещите им деца.

Проучванията сочат, че майки, които са пушили по време на бременността, е много по-вероятно да родят бебе с тегло под нормалното, заяви министър д-р Константинов.

Той мотивира бъдещите майки с думите, че бременността е чудесна възможност и причина да се откажат цигарите.

10% от смъртността при недоносените бебета се дължи на тютюнопушенето, сочат данни от проучвания на Американската белодробна асоциация. Статистиката показва още, че тютюнопушенето по време на бременността е причина за 30% от родените деца с ниско тегло и над 14% от преждевременните раждания.

Министър Константинов допълни, че ако една жена спре цигарите до третия месец на бременността, детето й ще се развива при същите условия, както при майка, която е непушачка.

Водещи

Най-четени