Финансирането на диализата - изцяло от касата 04.02 | 16:24

Разработват нови механизми за достъпа на диализно болните до лекарства

От Георги Георгиев

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще поеме изцяло финансирането на диализното лечение в сроковете и по механизмите, предложени от работна група, с цел избягване на допълнителни проблеми в лечението на тези болни.

Това каза министърът на здравеопазването Стефан Константинов във времето за парламентарен контрол в отговор на питане на народния представител Хасан Адемов дали здравната каса ще поеме заплащането на хроничната диализа, предаде БТА.

Константинов посочи, че подготвяната работна група ще включва представители на Министерството на здравеопазването, на здравната каса, на производители и търговци на лекарства, национални консултанти по диализа и онкология, както и пациентски организации. Тя ще разработи и предложи етапите и сроковете за преминаване на финансирането на лечението на диализно болните и пациентите със злокачествени заболявания към НЗОК.

Ще бъдат разработени и механизмите за предписване, отпускане и заплащане на лекарства на тези групи пациенти, допълни министърът.

Във връзка с въпрос за опасността от фалити на общински болници министър Константинов заяви, че няма причина парите тази година да не стигнат, защото нито е повишена инфлацията, нито има увеличаване на населението.

Водещи