Финансовият ресурс, отделян от НЗОК за лекарства, все повече нараства 05.03 | 16:57

В същото време дейности остават тежко недофинансирани, съобщи Таня Андреева

От Мая Александрова

Новото при методиката за сключване на договори от страна на болниците с НЗОК е в разкриването на лечебни заведения, което ще става след разрешение от министъра, който и да е той, на ниво инвестиционен проект. Това каза министърът на здравеопазването Таня Андреева.

"Министърът няма да избира субективно, а решенията изцяло ще бъдат базирани на здравната карта, която ще определи потребностите по региони – от лечебни заведения, легла и специалисти. Министърът ще бъде принуден да се съобразява с това", добави министърът.

"Част от мерките, които сме предложили, бяха разработени от експертна група. Мерките, касаещи лекарствената политика, са предложени от Българския фармацевтичен съюз и МЗ. Мерките, касаещи финансирането на лекарства и дейности от НЗОК, са от НЗОК, подкрепени от съсловните организации", каза здравният министър.

По думите ѝ това се налага, защото в течение на годините финансовият ресурс, който отделя НЗОК за медикаменти и лекарства, все повече нараства. В момента той е около 60%. В същото време дейности остават тежко недофинансирани.

"А това е основното, което правят лечебните заведения. Досега нямаше ефективен контрол и НЗОК нямаше как да ограничи този свой разход. Тя плащаше пасивно всяка фактура, която ѝ се представи. С оглед на това въвеждаме мерки, при които и НЗОК, и лечебните заведения освен че ще трябва да си правят сметка какъв ресурс ще отива за медикаменти, НЗОК ще трябва и да контролира този процес по-ефективно", каза Таня Андреева.

По думите ѝ няма опасност някои медикаменти да отсъстват от пазара.

"Много вносители настояват да са част от системата. Сега е моментът те да докажат това. Има много методи за отстъпка. Има начини техните цени реално да не бъдат намалени, но да се получи по-голяма бройка за ресурса, който отделя НЗОК", добави министърът на здравеопазването, цитирана от агенция "Фокус".

Водещи

Най-четени