Фирмите са склонни да назначават хора, болни от хемофилия 15.04 | 12:21

Фактите обаче показват, че едва 4 на сто от хемофилиците у нас имат работа

От Елена Кирилова

52 на сто от фирмите у нас са склонни да назначат хора, страдащи от хемофилия. Едва 2 на сто от анкетираните обаче са наели хора със същото заболяване.

Това сочи проучване на Българската асоциация по хемофилия. То е направено сред 202 фирми (микро, малки средни и големи) и представлява национално изследване. 30 на сто от включените в извадката фирми, се намират в София.

За една от 10 фирми преобладава мнението, че човек с хемофилия може да се реализира на пазара на труда. Над 60% смятат, че тези хора могат да се реализират в определени браншове.

Данните показват, че 72% от фирмите изискват медицинско свидетелство при постъпване на работа. Почти 94 на сто пък твърдят, че познават добре здравословното състояние на служителите си.

Близо две трети изтъкват, че имат разработена програма за профилактични прегледи на служителите. За 35 на сто обаче това не е практика. 13% от респондентите твърдят, че при тях работят хора, които имат някакъв процент нетрудоспособност.

23 на сто пък имат служители с хронични заболявания. От тях 30 на сто са хора със сърдечно-съдови заболявания. След тях се нареждат фирмите, наели хора със заболявания на опорно-двигателния апарат - 22%. 

Повече от половината анкетирани са заявили, че знаят какво е хемофилия. 47 на сто са наясно, че става дума за заболяване на кръвта, докато всеки трети може да конкретизира проблема. Тези, които познават същността на хемофилията, смятат, че болните спокойно могат да се реализират на пазара на труда. 

Проучването е част от инициативите, организирани по повод Деня на хемофилията, 17 април.

По думите на Виктор Паскалев, председател на Българската асоциация по хемофилия, основната цел на асоциацията е да се повиши информираността.

Експертите уточняват, че хемофилията е тежко, нелечимо, генетично заболяване. То е свързано със състояние, в което организмът не произвежда една от съставките на кръвта, участваща в нейното съсирване. Това води до невъзможност за съсирване на кръвта или до прекалено бавно съсирване. Хората, страдащи от хемофилия, могат да получат сериозен и трудно овладяващ се кръвоизлив дори от лек удар.

Според Виктор Паскалев лечението, което е много скъпо, не е единственият проблем. Проблемно е неразбирането от страната на обществото, поради оскъдната информация за заболяването.

Основната цел на Българската асоциация по хемофилия е да обедини усилията на пациенти и лекари, за да се стигне до по-висока информираност по проблема. Изключително важно е хората да разберат, че заболяването е генетично предаваемо, а не заразно, уточни Паскалев.

"Крайно време е в здравеопазването да се мисли не само в рамките на бюджетната година или на парламентарния мандат”, категоричен е той. Според него правилният ход е проблемите на хората с хемофилия да се решават в рамките на продължителността на живота на пациента и да се създадат условия за адаптацията му в обществото.

Въпреки че от асоциацията нееднократно са се обръщали към Министерството на здравеопазването и Националната здравноосигурителна каса за помощ чрез поемане на част от медикаментите. От здравното министерство продължават да твърдят, че нямат пари, с които да помогнат на пациентите.

По думите на Паскалев на държавата би било много по-евтино да вложи веднъж повече средства, отколкото годишно да плаща три пъти по-голяма сума.

Водещи

Най-четени