Фондация се грижи за майките на недоносени деца 05.11 | 16:31

Целта на „Нашите недоносени деца“ е да окаже помощ и подкрепа, както и да отстоява правата на преждевременно родилите

От Гергана Златкова

Вече съществува фондация, чиято основна цел е да се грижи за майките на недоносени деца, които както се оказва в България никак не са малко. Статистиката е най-тревожна в градовете Пловдив, Варна, Враца и Сливен, където преждевременните раждания са над средните за страната. В световен мащаб се раждат около 15 млн. недоносени всяка година.

Много от майките на недоносени бебета не са подготвени за това, което ги чака – апарати, монитори, тръбички и стресираща обстановка в неонатологичното отделение. Информацията за състоянието на детето е откъслечна, а след изписване на бебето родителите се сблъскват с липсата на национална програма за проследяване на недоносените бебета и ако все пак неонатолог се съгласи да ги следи, то ще е по-скоро въпрос на благоразположеност от страна на лекаря.

Фондацията има на разположение няколко доброволци психолози, които да работят с родителите, които имат нужда от професионален съвет и подкрепа.

Целите й са да осигури на майките стриктна и професионална женска консултация по всички въпроси, които ги вълнуват, както и относно състоянието на детето. Да го следи след изписването му и да помогне в рехабилитационния процес.

От психологична гледна точка - да насърчава майките на недоносени бебета да съхраняват и поддържат лактацията си, а в последствие и да кърмят, да ги подкрепи в следродилната депресия, да заздрави контакта между родителите и бебето.

Изключително важно според фондацията е родилите преждевременно да знаят правата си и да не позволяват да бъдат разделени с децата си. Създаването на групи за подкрепа, в които присъстват психолози, както и родители, преживели вече същото са от изключително значение за семействата на недоносените бебета.

Фондацията има намерение да се погрижи за разпространението на работещи програми за ранна интервенция в цялата страна, включваща работа с терапевти, рехабилитатори, логопеди, психолози, консултанти по кърмене, които подпомагат родителите в грижите за недоносените бебета и осигуряват тяхното пълноценно развитие.

"Нашите недоносени деца" предвижда и серия от други инициативи, работещи в полза на недоносените бебета и техните семейства.

Водещи

Най-четени