Фотоси на Елвис и Даяна служат като медицински продукт 13.08 | 20:39

Снимки на звезди помагат за ранното разпознаване на деменцията

От Христина Рафаилова

Снимките на известните личности не само саприятна гледка за окото на феновете, но и полезни от медицинска гледна точка. 

Фотосите на звездите можели да помагат за ранното диагностициране на деменцията, предава BBC. 

Наскоро лекари доказали, че снимки на принцеса Даяна и краля на рока Елвис Пресли вършат много добра работа за идентифицирането на това заболяване.

Те направили елементарен тест за разпознаване сред група от пациенти, страдащи от рядката форма на деменция – първична прогресивна афазия, и здрави хора. 

Проучването показало, че страдащите от заболяването познавали показваните им лица на известни личности в 79% от случаите. Здравите хора успявали да назоват името на звездата в 93% от случаите. 

"Нормално е да забравим нечие лице или име. Невъзможността да разпознаеш лицето на Елвис Пресли вече показва за наличието на по-голям проблем", обяснява ползата от фотоси на звезди един от специалистите. 

При хората, страдащи от тази форма на деменцията, има загуба на мозъчна тъкан в областите, които "отговарят" за разпознаването на лица. 

Експертите смятат, че тестът с известни личности трябва да се адаптира към пациентите в зависимост от годините им. Един 45-годишен човек едва ли би разпознал актьорите от черно - белите ленти, смятат те.

Водещи

Най-четени