Ха сега, де: пушенето и плодовете са несъвместими 30.12 | 09:51

Вещества в даровете на природата увеличават канцерогенните свойства на тютюна

От Антония Михайлова

Ако човек постоянно употребява плодове в големи количества, то организмът му получава мощна защита срещу рак.

Оказва се обаче, че подобно твърдение е вярно само за тези, които не се явяват пушачи. Обилната употреба на плодове или зеленчуци за любителите на цигарите е способно да предизвика противоположния ефект. Или така поне твърдят учени от Нидерландия.

Изследователите се занимавали с този въпрос достатъчно дълго, а проучването им с участието на 500 000 души продължило цели осем години. В края на краищата се изяснило, че плодовете са способни да оказват на стомаха съвсем различно въздействие. А това зависи явява ли се човекът пушач, или няма такъв пагубен навик, който може да повлияе на възникването на рак на дебелото черво.

Веществата, съдържащи се в плодовете, са способни да увеличат канцерогенните свойства на тютюна. Досега на тази тема са провеждани доста изследвания, но незнайно защо този фактор оставал без внимание.

Грешно е обаче да се правят изводи за това, че пушачите изобщо трябва да се откажат от даровете на природата. Лекарите ги съветват да се разделят с цигарите, а не с полезните продукти.

Водещи

Най-четени