Хайде да си измием ръцете 25.01 | 07:07

Стъпки, гарантиращи качествено измиване на ръцете, с цел унищожаване на бактерии

От Кремена Бедерева

Учим децата си да си мият ръцете преди и след хранене, когато се били навън, въобще - непрекъснато. Но учим ли ги как е правилно да си измием ръцете?
Оказва се, че измиването на ръцете може да е най-елементарното хигиенно средство, но в действителност е едно от най-успешните и до днес.
 
Ето и няколко конкретни стъпки, които гарантират качествено измиване на ръцете, с цел унищожаване на потенциално опасни бактерии:
Намокрете ръцете

Температурата на водата не е от огромно значение, важното е да се чувствате комфортно, т.е. нито ледената, нито горещата вода са подходящи, ако не ви понасят.
Насапунисайте и разтъркайте добре
Без да пропускате, която и да е част от ръцете. Обърнете специално внимание на дланите, ноктите, пространството между пръстите и горната част на ръцете. Установено е, че на сапуна са необходими минимум 20 секунди, за да подейства убийствено на микробите. Смята се, че и твърдите, и течните сапуни са еднакво добри.
Използвайте хавлиена кърпа или подходяща хартия
Като най-добре с нейна помощ завъртете кранчето накрая. Апаратите за изсушаване на ръцете най-често не са ефективни, освен най-модерните. Ако ръцете не са подсушени добре, постарайте се да не докосвате нищо известно време.
Още полезни съвети за правилно измиване на ръцете, вижте при Fitwell.bg.

Водещи