Хапва ви се пиле на грил? Внимавайте за срока му на годност 16.05 | 10:58

Изискванията гласят, че пилешко трябва да се съхранява при 63 градуса по Целзий

От Цанка Донкова

Много хора обичат да хапват пиле на грил. То е от храните, които предпочитаме, защото е бързо, вкусно и не се изисква от нас да стоим с часове в кухнята, а само да отскочим до магазина.

Тук обаче е редно да поставим един удивителен знак. Хората не трябва да купуват печени на грил пилета, престояли дълго в топлата витрина, предупреждават от Българската агенция по храните. Годността на пилето на грил трае от 4 до 6 часа, след това не става за консумация, ако не се държи в хладилник. Това е записано в технологичната на документация на търговците, които предлагат тези продукти на потребителите, съобщава в. "Телеграф".

Изискванията гласят, че пилешкото трябва да се съхранява във витрина при 63 градуса по Целзий. Ако тези стойности са по-ниски, има опасност продуктът да се развали.

Що се касае до кюфтетата и кебапчетата, при тях срокът на годност е още по-малък, тъй като каймата се разваля по-бързо. При зеленчуците този процес е по-бавен.

Проверки показват, че нерядко се предлагат печени пилета, на които срокът на годност изтича на следващия ден. Но това не е незаконно.

При предлагането на сготвени храни е необходимо на всеки час в дневник да се записва температурата на храната.

Водещи

Най-четени