Хапвайте си пържени картофки спокойно – полезни са 31.07 | 14:34

Само ако са обработени с инфрачервени лъчи

От Гергана Златкова

Американски учени откриха начин за намаляване на количеството мазнини, които се попиват от картофките при пържене- като предварително се обработят с инфрачервени лъчи, съобщи РИА "Новости", като се позова на статия в сп. Agricultural Research.

Учените под ръководството на Чжунли Пан от Селскостопанския изследователски център към министерството на селското стопанство на САЩ във Вашингтон са открили, че под действието на инфрачервените лъчи върху картофените резенчета се образува тънка коричка, която пречи да попиват повече мазнина при  пържене.

Те са приготвили около 9 килограма пържени картофки, подбирайки оптималното съотношение между интензивността на излъчване и времето за обработка в съчетание с продължителността и температурата на последващото пържене. 

Пан и неговите колеги са нагрели с инфрачервени лъчи суровите картофки отдолу и отгоре в продължение на 3 минути, след което са ги пържили 7 минути при температура от около 150 градуса по Целзий.

В резултат картофите са съдържали с една трета по-малко мазнини, отколкото обикновените.

Учените отбелязват, че цялостната обработка на парченцата с инфрачервени лъчи би могла още повече да намали количеството на попитата мазнина. 

Обработените пържени картофки са били опитани от 77 дегустатори, които са уверили, че те не отстъпват по вкусовите си качества на обикновените.

А на повече от половината новият вид се харесал повече, защото бил по-хрупкав. 

Авторите на изследването отбелязват, че инфрачервените лъчи могат да бъдат използвани при предварителната обработка на картофките, които след това се предлагат в търговската мрежа като полуфабрикат, информира БТА.

Водещи