Хапнахме, пийнахме и си починахме! Хайде сега да свалим мазнинките 02.01 | 11:10

Експертът по хранене и диетика проф. Донка Байкова дава ценни съвети за здравословно отслабване

От iNews.bg

По традиция българинът си хапва и пийва обилно по време на коледните и новогодишните празници. Но още в първите дни на януари натрупаните мазнинки започват да си личат и вече се чудим как ще ги премахнем.

Според проф. Донка Байкова от Българското дружество по хранене и диететика е най-добре да се движим повече и поетапно да изключим най-мазните и най-сладките храни.

Експертът посочи, че най-често по време на празниците у нас се забелязва тенденция да прекаляваме с алкохола. Но не си спестяваме и хапването. Само за едно хранене българинът поглъща между 1100 и 1300 калории.

Освен вкусните питки, баниците и захарните изделия, е добре да намалим консумацията и на мазни меса. Така че спирайте със сармите с кисело зеле, наденичките и свинските котлети.

Можем да заместим тези храни с пилешко, риба, зеленчуци и плодове.

Движението не означава непременно, че трябва да тичаме навън в студа. По-скоро можем да се възползваме от методите на аеробиката, а защо не и танците. Един час изкачване по стълбите обаче ще изгори много повече – около 700 килокалории.

"Сега сме може би с около два килограма по-тежки, отколкото в предпразничния период. Нека не забравяме, че тези килограми не са трайно наши, защото са последните натрупани”, изтъкна проф. Байкова пред Нова телевизия.

Водещи

Най-четени