Хапче възстановява сърцето след инфаркт 09.06 | 17:16

Лекарството дава надежда на лекарите, че претърпелите инфаркт ще могат да живеят по-добре

От Елена Кирилова

Учени разработиха хапче, което възстановява сърцето след инфаркт, с което направиха следваща стъпка в напредъка на медицинските изследвания в областта, съобщава вестник Telegraph.

Екип от University College в Лондон твърди, че е направил откритие, което преди пет години изглеждаше напълно невъзможно.

Според изследователите след като сърцето получи инфаркт, мускулите и кръвоносните съдове, които са засегнати, могат да се възстановят. Това значително ще намали дългосрочните вреди и ще подобри качеството на живот на болния.

Според учените протеинът, известен като thymosin Beta 4, е ключът към растежа на сърцето при младите. Той обаче може да пробуди отново пасивните стволови клетки в органите на възрастните.

За момента се правят експерименти върху мишки, при които работата на сърцето се подобрява с близо 25% благодарение на лечението. В следващите няколко години учените възнамеряват да видят какъв ще е ефектът и върху човешкото тяло.

До момента се смяташе, че за разлика от другите органи сърцето не притежава способността само да се лекува. До момента претърпелите инфаркт трябваше да живеят с уврежданията си, заради които качеството им на живот значително се влошaва.  

Водещи

Най-четени