Хапче ще предпазва от СПИН 17.07 | 13:33

Медикаментът може да се взима за профилактика. Пускането му в продажба обаче породи и притеснения

От Диана Цветкова

Американските здравни власти одобриха лекарство, което може да предпазва хората от зараза с вируса на ХИВ/СПИН, съобщават световните агенции.

Това е първи път, в който биват признати превантивните свойства на подобен медикамент, отбелязва BBC.

Изследвания са показали, че медикаментът намалява риска от зараза с вируса на СПИН с до 73%.

"Truvada може да бъде използван от хората, които са изложени на висок риск от инфектиране и от онези, които може да са имали полов контакт с ХИВ-позитивен", се посочва в изявление на Агенцията по храните и лекарствата на САЩ.

От там подчертават, че лекарството трябва да се използва "като част от цялостен план за превенция на ХИВ", включващ употребата на презервативи и регулярни изследвания за СПИН.

Вещества в Truvada се прилагат при терапията на вече заразени пациенти. Сега обаче експертите твърдят, че новото лекарство може да се приема профилактично от напълно здрави хора. Важно е хапчетата да се взимат всеки ден.

Все пак някои здравни експерти се противопоставят на даването на зелена светлина на лекарството.

Притесненията са, че одобряването на лекарството може да породи у много хора едно измамно чувство за абсолютна сигурност, което да ги направи по-малко предпазливи, съответно – изложени на по-голям риск. Съществуват и страхове, че може да се развие резистентен щам на ХИВ-вируса.

Водещи

Най-четени