Хепатит А плъзна във "Факултета" 05.09 | 18:30

От Ани Романова

51 души, сред които по-голямата част са деца, за заболели от хепатит А в столичния квартал "Факултета", става ясно от информация, публикувана на интернет страницата на Столичната регионална здравна инспекция /СРЗИ/.

Още през юли, когато инспекцията е регистрирала шестима заразени с болестта, директорът д-р Данчо Пенчев е сигнализирал Столичната община и кмета на район "Красна поляна" за необходимостта от предприемане на противоепидемични мерки.

От Столичната община са отпуснати средства за дезинфекция, хигиенизиране на района, ликвидиране на незаконните сметища и дератизация. Засилен е контролът на откритите водни площи, които са забранени за къпане. Уведомени са личните лекари на всички контактни на заразените лица, както и общопрактикуващите лекари в кварталите "Люлин" и "Овча купел". На жителите на квартала, в това число на всички контактни на заразените лица, е препоръчано да се ваксинират, като необходимият брой ваксини е осигурен от Столичната община.

Уведомени са директорите на лечебните заведения, детските градини и детските ясли в ж.к. "Факултета" и в съседните райони, като на същите са предписани дейности за недопускане на разпространението на вируса на хепатит А, пише novini.bg.

Водещи

Най-четени