Хипертония мъчи всеки трети българин 11.05 | 07:03

С високо кръвно са и 5% от българските деца

От Андриян Георгиев

Всеки трети българин страда от хипертония. Болестта не подминава дори и децата - 5% от нашите деца са с високо кръвно. Причините са нездравословно хранене и липсата на физическа активност.

От високо кръвно се оплакват почти 90% от хората със сърдечно-съдови болести. Всеки трети хипертоник в активна възраст не подозира, че има проблеми с кръвното. Особено тревожен е фактът, че рязко пада възрастовата граница на болните.

Вече има дори 5-годишни деца с високо кръвно и проблеми със сърцето, посочва bTV.

Сърдечно-съдовият риск нараства, когато артериалната хипертония е в съчетание с повишен холестерол, обездвижване, наднормено тегло - фактори, свързани с храненето и с начина на живот.

Данните показват, че с наднормено тегло са 30% от учениците, 13% от които са със затлъстяване. Една трета от интервюираните се хранят с чипс и пържени тестени изделия, употребяват безалкохолни и енергийни напитки. Редовно пресни плодове и зеленчуци приемат пет процента, а риба - 18 на сто.

Факторите за развиване на хипертония могат да бъдат променени, ако в ранна детска възраст се изградят навици на здравословен начин на живот, смятат специалистите.

Въпреки че в днешно време хората живеят по-дълго, се оказва, че в България продължителността на живота е с около 15% по-ниска от средната за Европа.

Водещи

Най-четени