Хипертонията - болест на гражданите? Вижте защо 25.10 | 12:48

Замърсената градска среда е рисков фактор за сърдечно-съдови заболявания

От iNews.bg

Продължителното излагане на замърсена околна среда увеличава значително риска от повишено кръвното налягане, сочи изследване сред повече от 41 000 граждани, цитирано от АФП и БГНЕС.

Сред замърсяващите средата фактори се посочва и звуковото замърсяване, дължащо се на трафика на превозни средства в големите градове, което засилва риска от хипертония, твърдят авторите на изследването.

Според тях хората, живеещи в райони с по-замърсен въздух, са по-застрашени, отколкото онези, които живеят в райони с по-чист въздух. Този риск е подобен на този при хора с наднормено тегло (индекс на телесна маса между 25 и 30).

Изследването е направено сред 41 072 души в Норвегия, Швеция, Дания, Германия и Испания. Резултатите от него са публикувани в специализираното издание "European Heart Journal".

Хипертонията от своя страна е рисков фактор за сърдечно-съдови заболявания. Никой от участниците в изследването първоначално не е имал високо кръвно, но в хода на изследването 6 207 души (15%) са посочили, че са развили хипертония и им се налага да пият лекарства за понижаване на кръвното.

Водещи

Най-четени