Хирурзи отстраниха киста, по-голяма от футболна топка 08.07 | 13:10

Пациентката смятала, че има проблем със затлъстяване

От Теодора Кокаланова

Киста с размер, по-голям от футболна топка, отстраниха хирурзите в МБАЛ "Софиямед" от корема на 38-годишна пациентка. Образуванието е изпълвало почти 100% от коремната кухина и е притискало дълго време вътрекоремните органи на младата жена.

Тя попаднала в лечебното заведение за гастроентерологичен преглед поради неколкомесечни оплаквания от тежест и подуване на корема, които прогресивно са се задълбочили. Пациентката смятала, че има проблем със затлъстяването. Пристъпила към диета и спорт, които обаче не оказали никакво влияние на състоянието ѝ. 

Чрез ехографско изследване и последващ скенер лекарите доказали наличието на огромна кистозна формация в корема на младата жена. "При евентуално спукване на кистата съществува пряка опасност за живота на пациентката. Затова взехме решение за операция в условия на отложена спешност", коментира хирургът д-р Петров, извършил операцията.

Интервенцията е преминала успешно, като към момента пациентката се чувства добре и няма оплаквания. Д-р Петров обръща внимание, че находки с подобни размери са рядкост и за да не бъдат допускани, е нужно при съответните оплаквания да се извърши задължително преглед при специалист.

Водещи

Най-четени