Холерата в Йемен уби 1500 души за два месеца 02.07 | 15:40

364 000 души са се заразили в страната за последните три месеца, призна СЗО

От iNews.bg

Близо 1500 души са станали жертва на бързо разпространяваща се епидемия от холера в Йемен в рамките на два месеца. Това съобщи представител на Световната здравна организация (СЗО) за държавата д-р Невио Загария, предаде бТВ. 

"Ситуацията е страшно сериозна. За момента това е най-голямата епидемия от холера в света”, заяви д-р Шерин Варакей, представител на УНИЦЕФ Йемен.

Според последни статистики вероятните нови случаи на холера в раздираната от война арабска държава нарастват с около 5000 инфектирания дневно. Децата заемат голям дял от новите случаи.

"Искам да ви съобщя притеснителен факт. На всяка една минута се съобщава за болно дете със симптоми на болестта”, казва д-р Варакей.

Статистика на СЗО показва, че близо 8 млн. души в Йемен живеят в района на епидемията от холера. 3 милиона от тях са напуснали страната заради военните конфликти в нея.

 

"Между 27 април и 30 юни е имало общо 264 000 случаи на възможно заразяване с холера в страната. За същия период, 1500 души са починали от заболяването”, обобщи д-р Невио Загария.

Епидемията е резултат от продължителните конфликти в Йемен. От пролетта на 2015 г., страната е в състояние на гражданска война,  която продължава и днес.

Епидемията е резултат от продължителните конфликти в Йемен, които се отразяват до достъпа до здравни заведения, питейна вода, липсват санитарни условия – предпоставки за разпространението на епидемията.

Водещи

Най-четени