Холерата в Хаити е дошла от Азия 10.12 | 11:41

Произходът на болестта е болезнен въпрос за много от местните жители

От Георги Георгиев

Детайлни генетични изследвания потвърдиха, че щамът на холерата, която отне живота на повече от 2000 души в Хаити, е дошъл от Югоизточна Азия, съобщиха световните агенции, позовавайки се на американски учени.

Не е възможно обаче да бъде определено точно кой или какво е пренесло смъртоносната бактерия, чиито щам прилича най-много на този, разпространен в Бангладеш.

Резултатите от изследването потвърждават, че трябва да се взимат допълнителни мерки за предотвратяване на разпространяването на холерата от един район в друг, изтъкнаха учените от медицинския университет в Харвард.

Произходът на холерата в Хаити е болезнен въпрос, тъй като много от местните хора са убедени, че епидемията е предизвикана от непалски войници, изпратени в страната в рамките на мисия на ООН.

Д-р Джон Мекаланос и колегите му потвърдиха, че щамът на холерата в Хаити има мутация, която е свързана с най-тежката форма на болестта.

Повече от 93 хиляди души се разболяха от холера от началото на октомври. Условията в страната след земетресението през януари се оказаха идеални за нейното разпространение.

Холерата се предизвиква от бактерия, наречена Vibrio cholerae, която живее във вода. Тя се разпространява, когато заразени фекалии попаднат в нехлорирана вода, морски продукти или други храни.

Повече от десет хиляди организации от целия свят изпратиха свои хора в Хаити, за да помагат там след разрушителното земетресение през януари. То изравни със земята голяма част от столицата и уби 250 хиляди души.

Водещи

Най-четени