Холестеролът ни убива бавно и прикрито 06.04 | 17:00

Преобладава в свинското, маслото и яйцата

От Теодора Кокаланова

Според специалистите холестеролът е изключително опасен за здравето ни. Ако прекалим с консумацията му, можем дори да си причиним смърт. И най-лошото е, че може дори да не подозираме каква опасност ни грози. Лекарите съветват да го изследваме поне веднъж годишно и припомянт, че стойността му може да е извън нормалните за организма граници, без да имаме каквито и да е оплаквания.

Те припомянт, че богати на холестерол са именно свинското месо, маслото и яйцата. Последните ще бъдат масово консумирани от нас, потребителите на предстоящите великденски празници. Затова преди да започнете да преяждате с месо и яйца на Великден, проверете колко ви е холестеролът.

Наричат холестерола "тихият убиец" – внезапно получаваш инсулт или инфаркт и едва тогава разбираш, че холестеролът ти е висок. Той е бяло мазно вещество в кръвта. Специални рецептори го улавят и вкарват в клетките за преработка. Колкото са по-изразени и колкото повече преработват, толкова по-ниско е нивото на холестерола в кръвта.

Обикновено  стойностите му се влияят и от генни дадености. Има слаби хора с висок холестерол и пълни с нормален. "Свинското е с по-високо съдържание на такива съставки мазнини. В маслото и в жълтъка има много високо ниво на холестерол", обяснява д-р Александър Койчев. По думите му за хората в диапазона от 20 до 50-годишна възраст нормалните нива са между 5 и 5.6 милимола на литър, информира bTV. 

Водещи

Най-четени