Хормон брани мозъка ни от канабиса 03.01 | 10:47

Учените са открили непознат досега естествен процес

От Цанка Донкова

Учени установиха, че молекула, произведена от мозъка, е свързана с естествен механизъм на защита срещу вредния ефект от канабиса, съобщава FP.

Два екипа учени от Френския национален институт за здравеопазване и медицински изследвания фокусирали вниманието си върху хормона прегненолон, смятан за прекурсор на всички стероидни хормони - прогнестерон, тестостерон. Макар да се смяташе, че прегненолон няма свой собствен биологичен ефект, учените са констатирали, че той предпазва мозъка от вредния ефект на канабиса.

Този вреден ефект включва намаляване на когнитивните способности, смущения в паметта и загуба на мотивацията, допълва БТА.

В рамките на изследването плъхове и мишки приели големи дози канабис, а след това учените увеличили количеството прегненолон в мозъците им и блокирали вредния ефект от активната съставка на канабиса, която въздейства върху канабиодните рецептори, разположени върху невроните.

"Погълнатите от гризачите дози били по-големи в сравнение с онези, които приемат редовните консуматори на канабис", заяви ръководителят на изследването Пиер Винченцо Пиаца. Увеличавайки дозите, учените открили непознат дотогава естествен процес, който защитава мозъка от свръхактивиране на канабиодните рецептори и намалява ефекта от канабиса върху паметта.

"Тъй като прегненолон бързо е метаболизиран от организма, създадохме деривати на този хормон, които са модифицирани така, че да бъдат абсорбирани, без да еволюират към стероидни хормони, уточнява Пиаца. Той допълва. че до 1 - 1,5 години вероятно ще да започнат клинични опити и с хора.

Водещи

Най-четени