Хотдогът вреди, колкото цигарите? 29.07 | 16:22

Медицинска група от САЩ смята, че хотдогът трябва да се продава с предупредителен етикет

От Елена Кирилова

Медицинска група от Вашингтон е взела на мушка не кой да е, а добрият стар хотдог. Доказателство за това е огромен билборд, поставен в Индианаполис, на който е показана снимка на хотдог в кутия от цигари, съобщава в. Daily Mail.

Предупредителното съобщение "Хотдогът може да навреди на вашето здраве" е дело на Лекарския комитет за отговорна медицина в САЩ, който се надява да повиши информираността за връзката между хотдога и рака на дебелото черво.

Проучване, направено през 2007 г. от Световния фонд за изследване на рака, сочи, че консумирането на 50 грама преработено месо на ден - точно толкова, колкото се съдържа в един хотдог, увеличава риска от рак на дебелото черво с около 21%.

Според учените хотдогът трябва да се продава с предупредителен етикет, който да показва на потребителите какъв е реалният риск от консумацията на закуската. Те настояват етикетът да прилича на този, който се поставя на кутиите с цигари.

"Не е нужно пълното спиране на консумацията на червено или преработено месо, а по-скоро трябва да има послание, че тези храни не бива да стоят в основата на вашата диета", посочват от Американската общество за борба с рака.

Въпреки това - не всички здравни експерти са съгласни с предложението.

Водещи

Най-четени