Храна за размисъл – диетата може да повиши интелекта на детето 08.02 | 10:45

Още една причина да изберем здравословните храни

От Кремена Бедерева

Децата, отглеждани със здравословна храна, са по-интелигентни в сравнение с тези, хранени с нездравословни ястия, сочи ново проучване, публикувано в британския вестник "Телеграф".

Хранените с високо съдържание на мазнини, захари и преработени храни деца имат по-нисък коефициент на интелигентност от тези, хранени паста, салати и плодове, установили учените.

Ефектът е толкова голям, че учени от университета в Бристол заявяват, че деца, хранени здравословно, могат дори да увеличат коефициента си на интелигентност.

Изследователите подчертават, че доброто хранене е от жизненоважно значение в началото на живота на детето. Защото мозъкът расте най-бързо през първите три години от живота.

Учените смятат, че възможността за правилно хранене през този период може да насърчи оптималното развитие на мозъка.

Те проследили здравословното състояние на около 14 000 деца, родени през 1991 г. и 1992 г. След което попитали родителите им за храните и напитките, които са приемали децата, когато са били на 3, 4, 7 или 8 годинки. След това учените измерили IQ-то на децата, с помощта на утвърдени тестове за деца.

В резултат децата на възраст 3 години, хранени главно с преработени храни, имали по-нисък коефициент на интелигентност от тези на възраст осем и половина години. Хранителните навици на възраст между 4 и 7 г. обаче не се влияят от коефициент на интелигентност.

Д-р Кейт Нортстоун заявява: "Това означава, че всяка една от реакциите - познавателна или пък поведенческа, и свързани с хранителните навици в ранна детска възраст, може да продължава в по-късно детство, въпреки всички последващи промени - включително и хранителния режим."

Тя отбеляза, че мозъкът расте най-бързо през първите три години от живота, което показва, че растежът в този момент е свързан с интелектуалните способности. Според д-р Нортстоун, е напълно възможно правилното хранене по време на този период да насърчи развитието на мозъка.

Водещи