Храни, които могат да помогнат при главоболие 20.03 | 15:00

Ако страдате от главоболие, е важно да избягвате някои храни, които могат да допринесат за усилване на болката или дразненето на нервната система

От iNews.bg

Ако страдате от главоболие, е важно да избягвате някои храни, които могат да допринесат за усилване на болката или дразненето на нервната система. Някои от тези храни включват:

  1. Шоколад
  2. Кофеин
  3. Алкохол
  4. Сирена храна и храни, богати на мононатриев глутамат (МНГ)
  5. Газирани напитки и други храни с високо съдържание на захар

 

Ако забележите, че някои храни допринасят за усилването на главоболието ви, можете да ги избегнете и да следите дали има подобрение. Но е важно също да помните, че има и други фактори, които могат да допринесат за главоболие, като например стрес, дехидратация, умора и други здравословни проблеми, затова е важно да се консултирате с лекар, ако главоболието е често или се усилва.

Различни храни могат да допринесат за главоболие на различни хора. Ето още някои храни, които може да е добре да избягвате, ако сте склонни към главоболие:

Продукти, които съдържат тирамин, като сирене, червено вино, някои видове риба и месо, като например пилешки дробчета, кълнове и червено месо.

Продукти, които съдържат нитрати, като шунка, горчица, пастети и готови храни.

Продукти, които съдържат сулфити, като сушени плодове, вино и сокове.

Продукти, които съдържат аспартам, като нискокалорични напитки и сладолед.

Продукти, които съдържат моносодиев глутамат, като бульон, зеленчукови кубчета, сушени подправки.

Като цяло, ако страдате от главоболие, е важно да отбележите какво ядете и да следите реакциите на тялото си. Ако забележите, че някои храни допринасят за усилването на главоболието, може да ги избегнете. От друга страна, ако включвате храни в хранителния си режим, които могат да помогнат да се справите с главоболието, като зеленчуци, плодове, целулоза и здравословни мазнини, може да бъде полезно.

Храната не може да лекува главоболие напълно, но някои храни могат да помогнат да се справите със симптомите на главоболието и да го облекчите. Ето няколко храни, които може да включите в хранителния си режим, за да се справите с главоболието:

Вода - Дехидратацията може да допринесе за главоболие, затова е важно да се пие достатъчно вода. Опитайте се да пиете поне 8 чаши вода на ден, за да се осигури нормалното функциониране на тялото.

Целулоза - Целулозата е намерена в зеленчуци и плодове и може да помогне да се подобри функцията на червата. Това може да помогне за облекчаване на главоболието, което може да е причинено от увеличено напрежение в червата. Опитайте се да включите в хранителния си режим плодове и зеленчуци като ябълки, круши, брюкселско зеле, броколи и моркови.

Магнезий - Магнезият може да помогне при главоболие, което е причинено от стрес или нервно напрежение. Магнезиевите храни включват зеленчуци, орехи, зърнени култури и банани.

Мента - Ментата може да помогне при главоболие, което е причинено от напрежение или съкращения на мускулите. Опитайте се да включите мента в чай или да я консумирате като добавка към храна.

 

Водещи