Цветан Райчинов: Трябва да осигурим спокойствие на лекарите 30.11 | 09:03

Специалната защита на лекарите няма да премахне проблемите в здравната система

От Елена Кирилова

На българските лекари трябва да бъде осигурено спокойствие, заяви председателят на Българския лекарски съюз Цветан Райчинов пред БНТ във връзка с приетите на първо четене промени в Наказателния кодекс, предвиждащи по-строги наказания за нападателите на лекари.

Райчинов смята, че медицинската служба е част от националната сигурност, затова на медицинските служители е необходимо да могат безпрепятствено да изпълняват задълженията си.

Защитата на медиците е необходима, но тя ще важи само в случаите, в които лекарите са на работа и оказват медицинска помощ. Тя е нужна, защото става дума за хора, които отговарят за живота и здравето на околните, твърди той.

Според председателя на парламентарната здравна комисия Даниела Дариткова специализираната защита е необходима, защото през последната година е имало твърде много примери за агресия към медицински екипи и най-вече към тези от спешната помощ.  

Дариткова смята, че приемането на защитата ще бъде знак за обществото от страна на законодателната власт за отношението към лекарите. По този начин ще се акцентира на това, че медиците трябва да бъдат възприемани в друга светлина.

Проблемът, който е породил нападенията, е, че от години се води погрешна здравна политика, която насажда недоверие между болни и лекари. Резултатите от нея са неприязън в отношенията лекар-пациент, смята Стойчо Кацаров от Центъра за защита правата на пациентите.

Основното притеснения на Кацаров е, че законопроектът е приет на първо четене с почти пълно единодушие, без да има дискусия защо е нужно въвеждането му. Това, което е нужно в момента, е да се запитаме как нещата могат да бъдат върнати в нормалното им русло, заяви той.

Втора сериозна пречка в системата според него е, че хората не са наясно, че не всеки починал в болницата пациент е жертва на лекарска грешка. От друга страна, е необходимо процесите при делата срещу лекари трябва да бъдат по-достъпни за пациентите, защото голяма част от хората не могат да платят големите държавни такси, съпътстващи подобни дела.

Кацаров определи необходимостта от защита на хората, които помагат на обществото, като абсурдна и като "противоречие, което няма ясен отговор”.

Дариткова е категорична, че възстановяването на доверието между лекар и пациент е много бавен процес, но на първо място е нужно между тях да има законодателно уредени отношения, които да са в полза на цялата здравна система.

Според Цветан Райчинов е нужен и закон, който да защитата правата на пациентите, защото саморазправата не може да съществува като метод в една правова държава.

Водещи