Целият персонал на болницата в Карлово напуска 09.05 | 14:40

Оставките им са реакция на разкриването на нов дежурен кабинет в лечебното заведение

От iNews.bg

Остра криза за медици в Карлово, след като целият състав на местната болница подаде оставки, съобщава Нова ТВ. Лекарите и медицинските сестри са провокирани от решение на Областния кризисен щаб да бъде разкрит нов приемен дежурен кабинет в здравното заведение.

Той трябва да започне работа в понеделник, но според медиците ще дублира дейността на сегашната Спешна помощ в Карлово. Не е ясно и дали ще има лекари, които ще работят в него.

До момента спешната помощ в Карлово е обслужвала население от 50 000 души. Д-р Дориана Маринова работи от 30 години в местната болница "Д-р Киро Попов" и недоумява защо се налага да се открива специален кабинет, при положение, че в момента няма върнат пациент в спешно състояние.

Решението да се открие спешен кабинет не е обсъдено с лекарите, при положение, че те са изразили писмено своето становище преди два дни.

"Оставките ни бяха в резултат на това, че не искат да чуят лекарите, които работим тук. Направиха това, което си искат, без да чуят обратната страна”, каза д-р Мария Абрашева, завеждащ Вътрешно отделение.

От Областния кризисен щаб заявиха, че заради сигнали на граждани за липса на спешен кабинет, са решили да изпълнят Закона за лечебните заведения и да разкрият такъв. Нужда от подобен кабинт изпитват и екипите на Спешна помощ.  

Карловската болница разполага с отделен кабинет за случаи на коронавирус.

"Имаме такъв кабинет, в който преглеждаме хората с температура, за да не натоварваме колегите в спешната помощ. Какво още да направим?”, пита Дориана Маринова, председател на медицински съвет в МБАЛ "Д-р Киро Попов".

Ако не се намери решение на проблема, след изтичане на предизвестията, болницата в Карлово ще остане без медицински персонал.

В понеделник се очаква да има среща между лекарите и областния управител. 

Водещи

Най-четени