Цените на лекарствата без лекарско предписание няма да поскъпват 30.03 | 14:54

За това гарантираха от Българския фармацевтичен съюз

От Кремена Бедерева

Цените на лекарствата без лекарско предписание няма да се повишат заради незаконен реекспорт. За това гарантираха от Българския фармацевтичен съюз, съобщава БНР.

Според председателя на организацията Мирослав Ненчев, ако някой има данни за конкретни аптеки, които незаконно препродават лекарства в чужбина, трябва да ги предостави на прокуратурата.

Така Ненчев коментира вчерашното твърдение на Асоциацията на собствениците на аптеки, че заради подобна незаконна търговия българските пациенти ще започнат да плащат двойно повече за лекарства без рецепта.

iNews припомня, че от Асоциацията на собствениците на аптеки алармираха, че има опасност някои от лекарствата, които се отпускат без лекарско предписание да поскъпнат до няколко пъти заради незаконния реекспорт на медикаменти.

По неофициални данни незаконния реекспорт на лекарства е между 8 и 10 процента от пазара на медикаменти. Този износ се осъществява чрез аптеки, главно за страни като Полша, Германия и Англия. Причината е, че цените на някои лекарства у нас са по-ниски от европейските.

 

Водещи

Най-четени