Цигареният дим води до поведенчески разстройства при децата 08.04 | 10:29

Пасивното пушене може да доведе до депресия и тревожност

От Ивета Бебова

Цигареният дим влияе изключително негативно върху здравето на децата и може да поведе до психически разстройства, сочи изследване на британски учени, цитирано от Ройтерс.

Учените са установили, че майките, които пушат край децата си, рискуват те да развият поведенчески разстройства. Пушенето по време на бременността вече е свързано със сърдечните и дихателни проблеми при децата.

"Време е да спрем излагането на децата на цигарен дим, ако искаме да предотвратим развитието на сърдечни-съдови и дихателни проблеми", заявява доктор Брус Ланфер.

"Децата страдат от последиците от пасивното пушене, но не правим нищо, за да спрем това", допълва той.

В изследването, направено от Медицинския университет в Маями, са участвали 3000 деца между 8 и 15 години, изложени на цигарен дим.

Учените измервали нивата на котинин в кръвта на децата. Котининът е веществото, което се получава след разпада на тютюна. В организма на всяко едно дете са били открити следи от котинин.

Всички деца били интервюирани, за да се установи имат ли симптоми на психическо или поведенческо разстройство.

След като били взети предвид всички фактори, включително възраст и раса, било установено, че при момчетата, изложени на цигарен дим, има голям риск от развитие на заболявания като депресия, тревожност и хиперактивност. Момичетата, изложени на цигарен дим, са застрашени от развитие на хиперактивни разстройства и тревожност.

7% от децата били диагностицирани с хиперактивно разстройство, 15% с депресия и 9% с тревожност.

Учените подчертават, че е много трудно да определят кое нанася повече щети върху здравето – пушенето по време на бременността или излагането на цигарен дим след раждането.

Водещи

Най-четени