Циклотрон в българска болница – цената ли е основен фактор? 29.11 | 13:56

Инвестициите биха се върнали за 2 год., но държавата избира да плаща на частна фирма

От Елена Коцева

6 млн. лева би струвало изграждането на циклотрон в "Александровска болница" в София. Цифрата обяви самият министър на здравеопазването Стефан Константинов, анонсирайки през октомври новината, че започва изграждане на такова устройство в България.

Циклотронът е апарат, който служи за производството на няколко вида изотопа, необходими за изследванията с високотехнологичните PET скенери*. Ако страната ни разполага с циклотрон, това ще даде възможност тези изследвания да се правят редовно в България и да не се разчита на скъпия внос на изотопи от Унгария и Австрия, както става в момента.

Такива PET скенери има на две места в България – в София и във Варна, подготвя се изграждането и на трети в Пловдив.

Цената на една доза изотопи, нужна за изследването на един пациент, в чужбина е около 400 евро, а с транспортните разходи в България "каца" за около 1500 евро. Годишно държавата плаща по 4 милиона лева на двете болници в София и Варна.

Циклотронът е от изключително важно значение за качествените изследвания на сериозни заболявания като онкологичните, за Паркинсон, Алцхаймер и др. Никой не отрича нуждата от такъв апарат, особено на фона на статистиката за постоянното увеличение на онкоболните българи.

Миналата седмица от Центъра за защита правата в здравеопазването (ЦЗПЗ) обаче сигнализираха, че "Александровска болница" заобикаля Закона за обществените поръчки и се опитва чрез конкурс за наем на помещение да избере фирма, която да внедри апаратура за производство на радиоактивния изотоп.

От ЦЗПЗ внесоха и сигнал в прокуратурата, тъй като считат, че обявената процедура с конкурс за наем и допълнителни условия (в помещението ще бъде поставен циклотрон) е абсолютно незаконна и прокарва интересите на точно определена фирма.

От ЦЗПЗ смятат, че процедурата гарантира победа за "Софарма", тъй като се изисква кандидатите да са производители на лекарства и да бъдат оторизирани от фирма, която произвежда циклотрони. "Софарма” идеално се вписва в условията, тъй като ползва оторизацията за производство на циклотрони на "Дженерал Електрик". "Не е реално фирмата, която изгражда апаратурата, да има предварително издадено разрешение за производство, ако не е сигурна, че ще спечели конкурса", заявяват от Центъра за защита на правата в здравеопазването.

Изграждането на един циклотрон в България би спестило около 5 милиона лева от транспортни разходи на здравния бюджет. Логично е циклотронът да бъде именно в "Александровска болница”, защото там се намира и PET скенерът в София, потвърдиха от ЦЗПЗ и подчертаха, че не оспорват по никакъв начин нуждата от такава апаратура в България.

От самата "Александровска болница" потвърдиха за iNews, че процедурата по отдаване на помещението е спряна веднага, след като се разрази скандалът около законността ѝ миналата седмица.

Направена е и юридическата експертиза, която е изпратена на министъра на здравеопазването. В момента се очаква отговор, който ще бъде решаващ, тъй като министерството е принципал на болницата.

Покрай всички нападки за прокарване на частни интереси, монопол и съответното отричане от страна на МЗ, на заден план остава въпросът защо държавата не направи вложение в апаратура, която е жизнено важна за качественото лечение на собствените ѝ граждани. И защо изобщо се прибягва до вариант частна фирма да внедрява циклотрон, след като държавата ще продължи да зависи от корпоративни интереси, независимо коя се окаже фирмата.

Особено при положение, че разликата в сумата, която дава държавата ежегодно за транспортни разходи при внос на изотопи (5 милиона), и сумата, необходима за изграждане на циклотрон (6 милиона) е само 1 милион лева. Сметката показва, че изграждането на апаратурата би се изплатило за максимум 2 години, при включени всички разходи по обслужване не апарата.

Така с първия такъв апарат държавата ще гарантира минимума за обслужване на болните си граждани, а пък при пазарен интерес и нужда един втори такъв апарат може да бъде изграден с частно финансиране – така както в момента се прави опит това да стане в "Александровска болница".

Такава идея е имало преди няколко години – надеждата е била изграждането на циклотрон да бъде финансирано по европейска програма към МРРБ. Оказва се обаче, че закупуването на такава апаратурата не може да бъде финансирано с европейски средства.

От пресцентъра на болницата потвърдиха, че в момента не работят по такава пътека, тъй като болницата не може да взима еднолични решения и е зависима от принципала си – т.е. пак от Министерство на здравеопазването. Не стана ясно обаче дали изобщо "Александровска болница" е настоявала за такъв вариант – държавата да отпусне средства за изграждане на първия си циклотрон.

И в ЦЗПЗ също недоумяват защо не се подхожда по тази линия, при положение, че в страната няма такъв апарат, а транспортните разходи за вноса на изотопи годишно са съвсем малко по-ниски от цената на апаратурата. Адвокат Асен Георгиев от ЦЗПЗ също си задава въпроса защо "Александровска болница" да не стане производител на тези радиоактивни изотопи и защо се търси частен инвеститор. Според него "Александровска болница" отговаря на условията за производство, тъй като реално разполага и с нужните специалисти, и със съответните помещения, както е според изискванията на Закона за лекарствените продукти.

*Позитронно-емисионни томографи – позволяват провеждането на изследвания по безкръвен начин, локализиране и определяне на състояние на туморни клетки, на други явления и процеси в тялото посредством белязано радиоактивно вещество.

Водещи

Най-четени