ЧУДО! Лекари върнаха към живота младеж с изместени с 20 см вляво органи 08.08 | 16:05

Момчето е пострадало при катастрофа

От Теодора Кокаланова

Лекарите в МБАЛ "Д-р Ат. Дафовски" в Кърджали успешно извършиха рядко срещана спешна операция на 28-годишен мъж, пострадал при пътно-транспортно произшествие.

В резултат на травмата той е получил 20-сантиметрово разкъсване на ляв диафрагмен купол, съобщиха от лечебното заведение. Вследствие на това голяма част от коремните органи са се изместили в лявата гръдна половина.

Пациентът е бил диагностициран от д-р Огнян Рангелов, поет и успешно опериран от д-р Александър Милчев, д-р Мариана Вутова и д-р Мюмюн Мехмед.

Случаят е интересен поради рядкостта на описаната травма. Едновременно са били извършени операции върху две кухини - коремна и гръдна.

Операцията е била възможна и поради наложеното разделно интубиране на ляв и десен бял дроб от анестезиолозите д-р Петър Бахчеджиев и д-р Иванка Рачева, съобщи в. "24 часа". В момента 28-годишният мъж е със стабилни показатели.

Лечението продължава в отделението по анестезиология и интензивно лечение на МБАЛ "Д-Р Атанас Дафовски", допълниха от здравното заведение.

Водещи