Чакаме намаление на цените на лекарствата 25.06 | 18:38

Здравният министър даде месец на „Пирогов“ да отстрани нарушенията

От Филипа Тодева

Здравният министър Десислава Атанасова смята, че вероятно съвсем скоро ще има намаление на цените на лекарствата. Нормативната база по отношение на лекарствената политика е готова. Това стана ясно при посещението на Атанасова в Шумен, предаде Агенция "Фокус". По процедурите на договаряне, които Здравната каса придвижва по Наредба № 40 за онкологията, вече са дадени отстъпки за медикаменти от 5 до 80%.

Наредба № 10 е изпратена за обнародване в Държавен вестник, в Народното събрание са внесени промените в Закона за здравното осигуряване, които предстои да бъдат гласувани, а Законът за лекарствените продукти в хуманната медицина е обявен за публично обсъждане. Утре ще се проведе Висш съвет по фармация, на който министър Атанасова ще представи проекта за цени и реимбурсиране. Това са всички документи, които уреждат лекарствената политика и гарантират договарянето на цените на лекарствените продукти, заяви министър Атанасова.

Министърът на здравеопазването посети Шумен, където откри две нови отделения в МБАЛ-Шумен - за кожни и венерически болести и по ревматология. Предстои да се открие и отделение по пневмофтизиатрични болести. То ще замести специализираната болница, която ще бъде закрита заради големите си дългове.

Атанасова съобщи още, че докладът от проверката в "Пирогов” е изпратен на всички институции, които могат да потвърдят или отхвърлят направените в него констатации. "Образувано е досъдебно производство, поради което ще се въздържа да коментирам каквито и да било факти и данни от доклада", каза министърът. Министерството на здравеопазването е дало срок от един месец на ръководството на "Пирогов” да отстрани всички нарушения, които са установени от Инспектората. Вече има смяна и в борда на директорите на болницата.

По данни на фармацевтична компания в България цените на лекарствата като цяло не са най-високи. Те се формират на базата на четири компонента – цена на производител, надценки за търговец на едро, които варират от 6 до 9%, надценка на търговец на дребно – 18 - 22% и ДДС, което у нас е 20%.

Оказва се, че България има едни от най-ниските надценки за търговец на едро и на дребно, но за сметка на това ДДС-то у нас е едно от най-високите. 44% от цената на един медикамент е в надценки, които не са в производителя, заяви пред iNews д-р Валентин Димитров, директор "Болничен пазар" и медицински директор Actavis.

Водещи

Най-четени