Чаша вино била полезна - да бе да?! 03.12 | 16:18

Британски учени заявиха, че чашата вино е не по-малко вредна за здравето, отколкото три шота водка

От Кремена Бедерева

Британски учени заявиха, че чашата вино е не по-малко вредна за здравето, отколкото три шота водка.

Специалистите стигнали до тези изводи, след като изучили статистически данни за консумацията на алкохол и заболяванията, свързани с него, съобщи в. Daily Telegraph.

Обикновено, за да бъде сравнен ефектът от консумацията на различни видове алкохол, трябва да се определят градусът и изпитото количество. Алкохолното съдържание на водката е не повече от 40 процента, а на виното - 12 процента.

По принцип чашките с водка са по 50-60 милилитра, а в бокал не се налива повече от 150 милилитра вино. Излиза, че алкохолът в трите шота водка е повече, отколкото е в чашата вино. Следователно действието на 40-градусовата напитка ще е по-силно. Британските учени обаче твърдят, че ефектът от алкохола е различен.

Според авторите на изследването хората, мислейки, че виното не е така вредно, по-често си пийват от него и то в големи количества. Всекидневната консумация на вино, превърнала се в норма през последните десетилетия, само усложнява положението. Великобритания е втората страна в Европа след Финландия по темповете на нарастване на случите на цироза и други заболявания на черния дроб.

От 70-те години на миналия век досега 6 пъти се е увеличила смъртността от алкохол сред хората на средна и предпенсионна възраст. Учените не твърдят, че трябва напълно да се откажем от виното, за да бъде решен проблемът.

Те обаче препоръчват да не се отдаваме на битов алкохолизъм, а да си пийваме в заведения. Това, както показват статистически данни, позволява на британците да консумират по-малко алкохол, отколкото в домашни условия. Вкъщи хората обикновено си пийват купени в магазините по-евтини напитки.

Водещи

Най-четени