Червеното месо - новата заплаха за здравето ни? 08.07 | 09:05
Спазвайте балансирана диета, съветват лекарите
Съществува връзка между високата консумация на червено месо и риска от появата на сърдечно съдови заболявания, рак на дебелото черво и млечната жлеза, смятат лекарите.
Според учените, протеините в червеното месо - свинско, овнешко и телешко, ускоряват деленето на клетките и растежа на туморите.
"Черният дроб и бъбреците, които са органите за детоксикация, заедно с дебелото черво, не могат да се справят, тогава се получава стрес, имунитетът започва да спада, в много случаи се откриват онкозаболявания", твърди д-р Вергиния Георгиева.
В последните години ракът на гърдата е сред най-често срещаните заболявания, проявяващо се във все по-ранна възраст. Младите жени, които ядат много червено месо, са малко повече застрашени от болестта.
Според доктор Георгиева нашите прадеди са били здрави, защото са се хранили с чисто месо без оцветители и консерванти. Химикали като нитратите в обработените меса вече са класифицирани като възможни канцерогени, предаде TV7.
Докторите съветват да се спазва така наречената балансирана диета – с прием на месо, но и на много зеленчуци и плодове – лесна задача, особено за летния сезон.
Водещи
-
Засилени мерки за сигурност в цялата страна
Над 11 000 екипа ще са на терен и ще следят за нарушения и безредици
21.12 | 15:00
-
Обилен снеговалеж спря камионите през "Рожен" и "Превала"
Сняг вали в района на Пампорово, Рожен, Превала, Доспат и Змеица. В останалата част на региона...
21.12 | 14:00
-
Стичков подари на Митко Рачков символична "златна топка"
Кмат тържествено отбеляза 30-годишнината от спечелването на най-престижното футболно отличие...
21.12 | 13:40
Най-четени
-
Владимир Чуков за нападението в Магдебург: Това е чист терористичен акт
Обстановката в тази провинция на Германия силно се влоши по отношение на бежанците, коментира...
21.12 | 09:45