Червеното месо - новата заплаха за здравето ни? 08.07 | 09:05

Спазвайте балансирана диета, съветват лекарите

От Теодора Кокаланова

Съществува връзка между високата консумация на червено месо и риска от появата на сърдечно съдови заболявания, рак на дебелото черво и млечната жлеза, смятат лекарите.

Според учените, протеините в червеното месо - свинско, овнешко и телешко, ускоряват деленето на клетките и растежа на туморите.

"Черният дроб и бъбреците, които са органите за детоксикация, заедно с дебелото черво, не могат да се справят, тогава се получава стрес, имунитетът започва да спада, в много случаи се откриват онкозаболявания", твърди д-р Вергиния Георгиева.

В последните години ракът на гърдата е сред най-често срещаните заболявания, проявяващо се във все по-ранна възраст. Младите жени, които ядат много червено месо, са малко повече застрашени от болестта.

Според доктор Георгиева нашите прадеди са били здрави, защото са се хранили с чисто месо без оцветители и консерванти. Химикали като нитратите в обработените меса вече са класифицирани като възможни канцерогени, предаде TV7.

Докторите съветват да се спазва така наречената балансирана диета – с прием на месо, но и на много зеленчуци и плодове – лесна задача, особено за летния сезон.

 

 

Водещи

Най-четени