Четирите лесни начина да разпознаете инсулта 14.01 | 17:16

Бързата реакция е от определящо значение за лечението на мозъчния удар

От Деляна Петкова

Бързата реакция е от определящо значение за лечението на някои болести. Едни от тях са сърдечните удари и инсултите. И докато инфарктът е относително лесен и бърз за диагностициране, инсултите понякога остават незабелязани в първите минути, а това е от значение при лечението.

Британското министерство на здравеопазването предлага един лесен тест да откриете дали човекът до вас е получил мозъчен удар. Той се основава на четири прости действия, които можете да запомните с абревиатурата FAST.

На първо място лицето (Face). Вгледайте се внимателно в лицето на човека, за когото имате подозрения, че има някакъв проблем. При инсулт човек не може да контролира двете половини на своето лице, така че накарайте го да се усмихне. Ако в резултат получите крива гримаса, първите съмнения са налице.

Следващото нещо, което трябва да проверите, са ръцете (Arms). Накарайте човека да повдигне и двете си ръце едновременно над главата и да ги задържи.

Вслушайте се в речта му (Speech). Хората, получили инсулт, имат проблем да артикулират правилно думите.

Четвъртото, което трябва да запомните е време (Time) – то е от ключово значение за лечението и по-бързото възстановяване на хората, получи инсулт. Ако забележите някой от горните признаци у ваш близък или човек на улицата, веднага се обадете на "Бърза помощ". Така можете да спасите живота и здравето им.

Водещи

Най-четени