Чиновниците - най-здрави заради доброто си работно време 04.11 | 11:27

Ненормираният труд водел до психически и физически заболявания

От Христина Рафаилова

Държавните служители не само имат късмета да имат най-нормалното работно време, но са и най-здравите психически и физически трудещи се. 

Ново изследване показва, че мозъкът на хората с ненормирано работно време е подложен на висок риск от увреждане.

Заради ненормираното работно време служителите губели способността си да мислят и да помнят, пише Guardian. Сивото вещество на тези хора остарявало с 6,5 години по-бързо. 

Според друго проучване трудът на смени увеличава опасността от сърдечни удари и инфаркти, както и от всякакви други здравословни проблеми.

Докато работниците се трудят с ненормално работно време, зад ъгъла ги дебнат проблеми с метаболизма, като диабет например. 

Учените от университета в Тулуза и този в Суонсий наблюдавали 3000 души от Югозападна Франция в активна и в пенсионна възраст. 

Тези, които са работили или работят на ненормирано работно време, имали по-малка памет, по-бавно усвоявали информацията в сравнение с хората, трудили си от 8:00 до 17:00 часа.

Работата на смени сериозно уврежда познавателните способности на служителите, което е опасно не само за самите тях, но и за цялото общество, заявява доктор Жан-Клод Маргуи. 

Водещи

Най-четени