Чип-лаборатория прави кръвни тестове за „нула време“ 10.01 | 11:04

Един ден тестовете ще бъдат вградени в дори мобилните телефони

От Георги Георгиев

Екип от инженери от университета Роуд Айланд са създали нов чип-лаборатория, способен на задълбочени кръвни анализи в рамките на половин час. За сравнение сега използваните методи изискват няколкодневния престой на кръвните проби в лаборатория, съобщава сайтът eurekalert.

За да работи, на биосензорното устройство с големина на кутия за обувки му е нужна само една капка кръв, която бива анализирана от миниатюрен спектрометър и пиезоелектрична помпа.

Телесната течност навлиза през малки каналчета с диаметър от 500 микрона, където реагира с активни вещества, позволявайки на сензорите да регистрират биомаркерите на различните болести.

Прототипът на мини-лабораторията вече е способен да открива вещества в кръвта, предвестник на появата на болестта на Алцхаймер. В бъдеще тя ще бъде способна да установява и присъствието на вирусите на HIV, хепатит Б и грипния щама на свинския грип.

В момента учените работят над вграждането на устройството в смартфон-апаратите. Така лекарят ще може да получава информация за здравословното състояние на пациентите си от разстояние, което би подобрило процеса на лечение.

Водещи

Най-четени