Чисти ръце = щастливо лице 28.10 | 19:22

Миенето подобрява емоционалното състояние

От Цанка Донкова

Mиенето на ръце помага на хората да гледат по-оптимистично на света след неприятни събития. Това е установил доктор Кай Каспар от университета в Кьолн, съобщи в. Daily Mail.

Проведен експеримент е показал, че този процес прави човек по-уверен в себе си, дори ако се е провалил при изпълнението на дадена задача.

Ученият е разделил 98 доброволци на три групи, като една от тях е била контролна. Хората от двете групи е трябвало да се справят с неизпълнима задача. Когато те се провалили, на хората от едната от тях са разрешили да си измият ръцете. Така именно тези с чистите ръце са гледали по-положително на перспективата все пак да се справят със задачите. Но в същото време те по-рядко са успявали, въпреки доброто си самочувствие. Очевидно не са били толкова мотивирани, допълва БТА.

При всички положения миенето на ръцете води до емоционално пречистване, а не само до физическо.

Изследване на университета на Мичиган пък е показало, че след като си измият ръцете, хората по-спокойно гледат на приетите от тях решения. Главното в случая е да го направят веднага след като са взели въпросното решение.

Водещи

Най-четени