Човечеството вече има супер оръжие срещу инфекциите 08.01 | 17:47

Учени създадоха нов вид антибиотик

От Филипа Тодева

Учени създадоха антибиотик – теиксобактин, който може да се окаже новото оръжие на човечеството в борбата с инфекциите и бактериите. Изследователите са използвали медикамента върху мишки за елиминиране на инфекции и експериментът е бил успешен, при това инфекциите не са проявили видима резистентност.

Новият антибиотик дава надежди, че е възможно борбата със супермикроба наречен MRSA, както и с туберколозата, да стигне до успешен край.

Проф. Ким Луис, който патентова лекарството, вярва, че скоро с това откритие ще можем да лекуваме множество опасни инфекции.

Но все още медикаментът не е тестван върху хора. А евентуалните експерименти с тях ще започнат най-рано след две години.

Лечението на стафилококовите инфекции се превърна в истинско предизвикателство поради непрекъснато нарастващата резистентност към повечето налични антибиотици.

През последните години появата и разпространението на methicillin-резистентните щамове на S. aureus (MRSA) се превърна в огромен проблем. Staphylococcus aureus е сред водещите причинители на инфекции, водещи до висока смъртност.

Водещи

Най-четени