Чудо! Живи сме и след мозъчна смърт 19.09 | 12:14

Откриха неизвестна форма на активност в "мъртвия" мозък

От Антония Михайлова

Неврофизиолози откриха, че нервните клетки запазват известна форма на активност и продължават да обменят сигнали дори по време на кома, при която "плоската" енцефалограма еднозначно сочи необратима смърт, се казва в статия, публикувана в сп. PLoS One.

"Нашият румънски колега Богдан Флореа разказа за необяснимия феномен, който той забелязал при наблюдение на пациент, намиращ се в състояние на свръхдълбока кома поради предозиране на антиепилептични лекарства. Ние разбрахме, че в мозъка му все още протичаше активност, което се смяташе за невъзможно по-рано", казва Флорин Амзика от университета в Монреал (Канада).

Амзика и колегите му потвърдили съществуването на необичайни форми на активност в "мъртвия" мозък, като наблюдавали работата на невроните в мозъците на няколко котки, въведени в състояние на клинична смърт с анестетик.

Независимо от "плоската" енцефалограма в дълбинните части на мозъците на всички котки продължавал слаб обмен на електрични импулси, които учените нарекли "ню-комплекси". Според неврофизиолозите подобни процеси протичат в хипокампа, центъра на паметта и обработката на информация в мозъка и част от тези сигнали се предават в долните слоеве на кората.

Според изследователите съществуването на ню-комплекси може да обясни защо човешкото тяло се справя много добре със сериозни увреждания на мозъка и на други части на тялото в състояние на дълбока кома. Но потвърждението на това изисква допълнителни изследвания.

"Друго важно следствие на нашето откритие е, че сега имаме доказателства, че мозъкът може да преживее кома, ако се съхрани структурата на връзките между невроните. Освен това се оказа, че хипокампът може да изпраща "заповеди" в мозъчната кора, която обикновено управлява. Сега можем да изучим начина, по който запомняме и си спомняме информацията, използвайки активността на хипокампа по време на кома", заключава Даниел Крьогер от университета в Монреал, цитиран от РИА Новости.

Водещи

Най-четени