Чудо! Превръзка спира кръвта за 15 секунди 06.02 | 10:37

Новаторското приспособление ще е от огромна полза на бойното поле

От Кремена Бедерева

Американска компания е разработила нов вид превръзка, която спира силно кръвотечение - например, от огнестрелни рани, за 15 секунди, съобщава Discovery. Фирмата е проектирала апликатора, който наподобява спринцовка.

Приспособлението функционира, като "инжектира" мини-медицински гъби в раната. Веднъж влезли в контакт с кръвта, те се разширяват за 15 секунди и спират кръвотечението, улеснявайки кръвосъсирването. Ефектът се дължи на покритието на мини-гъбите с хитозан - вещество с антимикробни и кръвосъсирващи свойства, което се извлича от черупките на скаридите.

Разширяващите се гъби осигуряват и достатъчно налягане, което премахва необходимостта от ръчно притискане на раната. Специалистите са разработили 30-милиметрови и 15-милиметрови версии за третирането както на дълбоки, така и на по-малки рани.

Новаторското приспособление ще е от огромна полза на бойното поле, тъй като намалява опасността от фатално кръвотечение, допълва БТА. Обикновено третирането на рани от огнестрелно оръжие изисква време и купища марля, и освен това е болезнено за пострадалия.

Мини-гъбите също така са белязани със специални маркери, които се откриват с рентген в болнични условия. Така се избягва опасността те да останат в раната. Компанията очаква одобрение от американското Американското управление за контрол на храните и лекарствата за продукта, който ще струва около 100 долара.

Водещи

Най-четени