Чудо! Спасиха 27-годишна родилка и бебенцето ѝ в критично състояние 15.10 | 15:12

Ивелина се радва на малкия Матю - изживейте историята им в първо лице

От Теодора Кокаланова

Ивелина е на 27 години от Бургас. Заедно със съпруга си очакват първородния си син. Повече от месец преди термина си обаче тя вдига температура, получава световъртеж и задух. Решава да потърси помощ в МБАЛ "Дева Мария", където се установява и съпътстваща бъбречна инфекция.

Младата жена бива приета в отделението по Патологична бременност, като й се назначават всички изследвания и терапия, които да повлияят на състоянието й. До термина на Ивелина остават повече от 6 седмици, но състоянието и се влошава.

Операцията приключва и се ражда първото дете на Ивелина и Константин  - Матю. Той е едва 1700 грама и предвид гестационната си незрялост е поставен в кувьоз на кислородна палатка. Проявява се ранна неонатална инфекция, произтичаща от майката.

Екипът от неонатолзи пристъпват към мащабно лечение. На 10-ия ден след раждането детето е приспособено и диша самостоятелно. Въпреки ранните месеци, в които е родено, не се е наложило поставянето му под апарат за изкуствена вентилация.

Но при майката това не е така. Белодробният оток и задълбочаващата се дихателна недостатъчност налагат тя да бъде преведена в отделението по  реанимация и интензивно лечение и поставянето и под изкуствено дишане. Първите 48 часа след раждането остават критични и за да се адаптира към апарата, който ѝ подава кислород, се поставя под изкуствена медикаментозна кома.

Вследствие на проведената интензивна терапия след няколко дни лекарите постепенно превключват поддържащата апаратура на по-малко зависими от апарата режими и все по-малко количество кислород. След седмица престой в реанимация и пълното възстановяване на белодробната и бъбречната функция тя бива преведена в родилно отделение. Опасността за живота на младата майка е отминала. Три дни по-късно в отлично здраве Ивелина бива изписана от лечебното заведение.

"Благодаря на Господ, че съм жива. Сега аз дишам и се радвам на моите близки, на моето момченце. Когато успях да си поема сама въздух, когато усетих, че дишам, беше най-голямото щастие за мен", споделя младата майка. 

"Прееклампсията е достатъчно рисково и животозастрашаващо състояние, а наслагването на още две не по-малко тежки заболявания е една малка гордост от наша страна, че успяхме да дадем възможност на Ивелина за нов живот", каза в деня на изписването д-р Николай Игнатов – началник на отделението по реанимация и интензивно лечение в МБАЛ "Дева Мария".

Към момента малкият Матю остава под вещите ръце на неонатолозите в болницата, до трайно стабилизиране на теглото до минимум 2200 г. 

Водещи

Най-четени