Чудо! Хапче ни отървава от килограмите 30.04 | 12:09

С него няма да чувстваме глад

От iNews.bg

Хапче, което помага за преодоляване на глада и в борбата срещу епидемията от затлъстяване, е на път да стане реалност, след като британски учени са открили как да стимулират усещането за ситост при хората, пише в. Daily Express.

Авторите на проучването от лондонския Импириъл колидж и Медицинския изследователски съвет са установили как влакната в храни като зърнени продукти и хляб помагат за потискане на апетита. Специалистите смятат, че постижението им може да доведе до лесно изпълнимо всекидневно лечение, предотвратяващо преяждането и допринасящо за отслабване. 

"За нас става все по-ясно, че взаимодействието между червата и мозъка играе ключова роля в контролирането на количеството на приеманата храна. Ако можем да въздействаме върху тази връзка, например, използвайки ацетат за потискане на апетита, ще сме в състояние да предложим нови, нехирургически методи в борбата срещу затлъстяването", пишат авторите на проучването.

В изследването си специалистите са идентифицирали потискащата глада молекула ацетат, която естествено се произвежда в червата, когато човек храносмила влакна. Веднъж освободен, ацетатът стига до мозъка, където подава сигнал, който ни казва да спрем да се храним, допълва БТА.

Проучването показва още, че когато се инжектира директно в кръвта, дебелото черво или мозъка на мишки, ацетатът ограничава количеството на приеманата от тях храна. Изследването потвърждава ползите от увеличаването на количествата на фибрите в храненето като средство за контролиране на преяждането.

Водещи

Най-четени