ШОК: Какво се случва с тялото ви един час след като сте пили кока-кола 09.01 | 16:30

След тази статия никога няма да посегнете към газираната напитка

От Кирил Русев

Всички сме чували за вредното въздействие на колата, но знаем ли в какво всъщност се изразяват те? Наясно ли сте, например, какво се случва с тялото ви, след като изпиете една чаша от газираната напитка?

10 минути по-късно: Погълнали сте течния еквивалент на 10 лъжички захар. Единствената причина, поради която все още не сте повърнали, е фосфорната киселина, която потиска действието на захарта.

20 минути по-късно: Панкреасът ви секретира инсулин като обезумял! Черният дроб превръща всичката захар в подкожни мазнини.

40 минути по-късно: Най-накрая сте усвоили кофеина от напитката. Зениците ви се разширяват. Кръвното налягане се покачва заради повишените нива на кръвна захар. Аденозиновите рецептори са блокирани и това ви прави бодри.

45 минути по-късно: Завишено е производството на допамин, който стимулира центъра за удоволствие в мозъка. По същия начин работи и хероинът.

60 минути по-късно: Фосфорната киселина се свързва с калция, магнезия и цинка в стомашно-чревния тракт и ги извлича от тялото ви посредством урината, която...

...отделяте след повече от 1 час заради диуретичното въздействие на напитката. Горе-долу по същото време ставате раздразнителни и започвате да чувствате умора. Цялото количество вода, което сте изпили с чашата кола, напуска организма ви в компанията на допълнителен обем течности от собствените ви запаси.

Всъщност, когато се освежавате със студена чаша Кока-Кола, вие изливате в себе си един невероятен коктейл от химични съставки. Активната съставка на Кока-Кола е орто-фосфорната киселина, която се транспортира до фабриките на производителя с помощта на цистерни със специално устойчиво на разяждане покритие.

На етикета на по-"полезната" версия на Кока-Кола - Coca-Cola Light можем да прочетем, че в нея има още: газирана вода, E150D, E952, E951, E338, E330, аромати, E211.

Газираната вода е почти безобидна, ако се абстрахирате от факта, че стимулира отделянето на стомашни сокове и изпускането на газове.

E150D е оцветител, получен посредством обработка на захар при определени температури, с или без добавката на химични реагенти. В случая с Кока-Кола имаме добавяне на амониев сулфат.

E952 е натриев цикламат, който е 200 пъти по-сладък от захарта. През 1969 година заедно със захарина и аспартама е забранен за влагане в хранителните продукти в САЩ, тъй като причинява рак в пикочния мехур на гризачи в лабораторни условия. През 1975 година е забранен и в Япония, Южна Корея и Сингапур. През 1979 година СЗО обявява тези подсладители за безопасни, но защо ли?!

E950 е калиев ацесулфам, който също е 200 пъти по-сладък от захарта и съдържа метилов етер. Последният затормозява работата на сърдечносъдовата система. В него, също така, има и аспарагинова киселина, която оказва възбудителен ефект върху нервната система и може да доведе до пристрастяване.

E951 е аспартам. Заместител на захарта, който е химически нестабилен и при високи температури се разгражда до метанол и фениланин. Метанолът е много опасен - само 5-10 мл от него могат да разрушат зрителния нерв и да предизвикат необратима слепота. Ако газираната напитка е топла, аспартамът се превръща във формалдехид, който е известен мощен карциноген. Някои от случаите на натравяне с аспартам включват загуба на съзнание, главоболие, умора, замайване, гадене, сърцебиене, раздразнение, безпокойство, загуба на памет, замъглено зрение, болки в ставите, депресия, загуба на слух и др.

E338 е споменатата вече орто-фосфорна киселина, която може да предизвика раздразнение на очите и кожата. Използва се за производството на различни соли като амоняк, натрий, калций, алуминий, както и при органичен синтез на въглища и филмови ленти, за производството на керамика, стъкло, торове, перилни препарати, лекарства, текстил и какво ли още не. Може да доведе до остеопороза, тъй като извлича минерали от тялото и по-специално - калций.

E338 е лимонена киселина. Широко разпространена е в природата и се използва както във фармацевтичната, така и в хранително-вкусовата промишленост. Солите на лимонената киселина (цитрати) се използват в качеството си на консерванти и стабилизатори.

Е211 е натриев бензоат. Използва се в производството на някои хранителни продукти като консервиращ агент заради антибактериалното и антигъбичното си действие. Не се препоръчва за употреба от астматици и хора, чувствителни към аспирин. Изследване, организирано от Питър Пайпър в Шефилдския университет, установява, че въпросното съединение може да наруши ДНК. Тези нарушения в ДНК, от своя страна, могат да доведат до цироза и невродегенеративни заболявания като Паркинсон.

Но животът с Кока-Кола наистина е по-хубав!

  • Много дистрибутори на Кока-Кола в САЩ използват напитката, за да почистват двигателите на товарните си автомобили

  • Кока-Кола е отличен инструмент за премахване на ръждиви петна по металните повърхности

  • Ако искате да отвинтите ръждясал винт, потопете парцалче в Кока-Кола и го увийте около винта за няколко минути

  • За почистване на упорити петна, полейте ги с Кока-Кола, добавете прах за пране и изперете в пералнята

  • Някои фермери в Индия вместо пестициди използват Кока-Кола, защото получават същия резултат за по-малко пари

Сами виждате, че Кока-Кола е един изключително полезен продукт. Важното е да го използвате по предназначение, но не и за пиене!

Водещи

Най-четени