Шефът на Агенцията по лекарствата: През март може да ускорим ваксинацията 17.02 | 11:10

Скоро ще може да започне имунизацията на хронично болни и хора над 65, казва Богдан Кирилов

От iNews.bg

240 000 ваксини срещу коронавирус пристигат у нас през този месец. А през март се очакват още половин милион дози. Това каза в студиото на БНТ директорът на Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов. Той очаква съвсем скоро да започне имунизацията на хронично болни и хора над 65 години.

"Вече наблюдаваме регулярност в доставките и разпределението, но независимо от това доста често се променя информацията по отношение на количества и конкретна дата, която ЕК и съответните производители предоставят на държавите членки. Но виждаме вече, че всяка седмица има доставки и навлизаме в един нов етап", каза Кирилов.

Той отбеляза, че по първоначални прогнози от производителите за март се очакват над 500 000 дози. По думите му ще има доста по-голяма възможност за ваксиниране на по-голям брой хора и процесът по ваксинация ще бъде ускорен.

"Очаква се и седмият договор на ЕК да бъде финализиран, като общото количество, което България може да закупи по тези договори надвишава 18 милиона дози и тъй като една от ваксините се очаква да бъде с еднодозов прием, така че ще има за над 10 млн. население - ще има достатъчно ваксини за цялото население", каза диеркторът на Агенцията по лекарствата.

По думите му нагласите на хората се променят изключително динамично. "Това, което наблюдавахме към октомври, беше между 30-35%. Виждаме, че това се увеличава, все още е голям делът на колебаещите се, но именно тук е и ролята на здравните институции, както и медиите, да се създаде една обективна информационна кампания, така че всеки сам за себе си в консултация с медицинския специалист да вземе решение", каза Кирилов.

България на този етап е предвидила 300 млн. за закупуване на ваксини. Ако останат ваксини те могат да бъдат дарявани или продавани на други държави при съгласие на производителите.

Водещи

Най-четени