Шефът на ВМА обещава: Ще спестим 20 млн. лв. 07.04 | 15:06

Извършваната от болницата спешна помощ не се заплаща адекватно, смята доц. Кацаров

От iNews.bg

Военномедицинска академия ще предприеме стъпки за намаляване на разходите. Това каза началникът на лечебното заведение доц. Крум Кацаров по време на отбелязването на 7 април - Световен ден на здравето.

По думите му ВМА ще настоява да се развият диагностично-консултативни центрове към всичките й структури в страната, ще се придържа към прогенерична политика по отношение на лекарствата, ще се разработи програма за поддържане на болниците и апаратурата в тях.

Кацаров прогнозира, че така ще бъдат спестени около 20 млн. лв. Оздравителните мерки ще се предприемат до края на тази година.

Близо 30 на сто от пациентите на ВМА са били лекувани в други болници и след това са постъпили в нея за долекуване, което за болницата е допълнителен разход, каза още Кацаров.

По думите му извършваната от лечебното заведение спешна помощ не се заплаща адекватно, а от клинични пътеки се покриват едва 40 на сто от разходите на болницата.

От името на министрите на отбраната и на здравеопазването бяха наградени доц. Крум Кацаров, проф. Евгений Белоконски, д-р Тони Дончев, д-р Красимир Генов, д-р Мирослав Миронов и др. Лекарите и гостите бяха поздравени с празника и от името на председателя на Народното събрание Михаил Миков.

Водещи