Шефът на Спешно помощ в София охвърли обвиненията, че линейките обслужват частни болници 28.06 | 15:10

14 лекари от спешното са наказани, но не всички са виновни, смята Гелев

От iNews.bg

14 лекари от "Спешна помощ" в София са наказани за това, че не са изпращали пациенти в най-близката болница, където може да им се окаже лечение. Заради тях и след медийни публикации здравният министър д-р Петър Москов е разпоредил проверка на всички хоспитализации в Центъра за спешна медицинска помощ (ЦСМП) в столицата. Това съобщи на пресконференция директорът ЦСМП д-р Георги Гелев, цитиран от БГНЕС.

Той обясни, че лекарите всекидневно се сблъскват с "грубости и глупости", а твърденията за нередности в Спешната помощ "не почиват на доказателства". Според него намаляват разследванията и наказанията за неправилна хоспитализация, а обвиненията, че пациентите са били приемани и хоспитализирани предимно в частни болници като "Ситиклиник" и "Софиямед", са труднодоказуеми.

В центъра работят 942 души, приети са 71 000 повиквания за спешна помощ, от които са последвали 18 700 хоспитализации. За периода на проверката са били хоспитализирани 18 170 пациенти като от тях 1361 души са настанени в частни болници или 7,5% от всички хоспитализирани. От тях неправилно хоспитализирани в частни болници са 676 души, което е 3,7% от всички 18 170 хоспитализации, отчете Гелев.

"Поради обема на приетите случаи и последвалите хоспитализации от ЦСМП са започнали да правят проверка първо на тези случаи, които са в частни болници. В тези болници не се прави целенасочено приемане на пациенти", категоричен беше той.

Шефът на Столичната "Спешна помощ" увери, че най-много болни се изпращат приоритетно в държавните болници, с изключение на случаите, когато самите пациенти или техните близки поискат изрично да се отиде до определена частна болница.

В подкрепа на думите си той представи и данни за най-посещаваните болници по разпределение от ЦСМП за кардиологичните случаи. Водеща е Националната кардиологична болница, следвана от болница "Св. Анна” и "Пирогов”, а след тях са частните болници "Сити клиник”, "Софиямед” и "Токуда”.

"Ако един лекар работи спешна медицина може да има частен кабинет, но не може да работи в друго спешно звено на трудов договор. В същото време обаче има лекари, които работят на консултантски договор към определени частни болници и част от обвиненията са, че тези лекари, които работят в спешното изпращат линейките към частни болници, а не в държавни болници и не се съобразяват с това колко време ще отнеме пътуването до съответната болница", мотивира се Гелев.

Според него проверката, която Министерството на здравеопазването е поискало ще бъде направена в спешния център, няма как да стане в посочения срок. Проверката обхваща периода от началото на годината до 20 юни 2016 г.

Гелев разказа за два от 14 случая, заради които има наказани лекари. В един от случаите става дума за жена, която е била със счупен крак и лекарят не е дал адекватно обяснение защо не е закарана жената в най-близкото лечебно заведение. Въпросният лекар е наказан с предупреждение за уволнение. При втория случай лекарят не е бил виновен, защото пациентът му, който е бил с кардиологичен проблем, е поискал да бъде приет в "Пирогов", при положение, че най-близки са болниците "Св. Анна"и "Софиямед". В края на краищата пациентът си е избрал четвърто заведение, където е бил откаран и хоспитализиран.

 

 

Водещи

Най-четени