Шефът на "Шейново": Медицинско лице е незаконно да присъства на домашно раждане 17.01 | 09:45

"А трябва да се осигури такова на такива жени", смята д-р Велев

От Кремена Бедерева

"Детето е стабилизирано и се надявам, че е вън от опасност. Състоянието, в което то постъпи, бе много лошо." Това обясни директорът на "Шейново" д-р Румен Велев пред bTV, във връзка с изроденото в дома си бебе, което беше прието в болницата в тежко състояние.

"Трябва да се осигури медицинско лице на такива жени, за да се предотвратят смъртните случаи", категоричен е специалистът. Той разказа, че по думите на бащата самият той е изродил детето.

Пъпната връв на бебето беше клампирана с инструмент, който се използва в болница, майката беше оперирана и шита. Бащата твърди, че той е направил това. Медицинско лице е незаконно да присъства на домашно раждане. Има три варианта да се случи такова раждане: ако жената е възпрепятствана да стигне до болницата, укриване на раждане или осъзнатите раждания. Тази жена е от третия тип. Държавата в Закона за здравето много ясно е посочила, че тя дава права на пациентите и дава право на здравеопазване. Пациентите трябва да се съобразят с това", смята докторът.

"Медицински лица нямат право да оказват помощ извън болнично заведение. Тук дискусията е дали трябва да бъде под наблюдението на акушерка, или не. Това трябва да бъде обект на сериозен дебат. Правото на всяка жена е такова, но ние направихме крачки в тази насока. То не е забранено, но е регламентирано, т.е. изключва го", поясни д-р Велев.

"Няма медицинско лице, което да поеме такъв риск. Раждането е един доста дълъг и сложен процес. Пациентката не може да седне в един леген, да изпита оргазъм и бебето да излезе - това не става така. Най-големият проблем на гилдията е, че много условия трябва да се променят, за да се осъществи такова раждане. Всичко зависи от парламента", смята лекарят.

"Все повече жени раждат вкъщи. Страхът е по-голям да отидеш в болница. Тази жена се е възползвала от медицинска помощ, когато това се е наложило. Майката решава къде ще роди."

Водещи

Най-четени