Шоколад за фина фигура 27.03 | 16:23

Хората, които редовно похапват от какаовия десерт, са по-слаби, установиха американски учени

От Диана Цветкова

Хората, които редовно ядат шоколад, всъщност са по-слаби, установи ново проучване, публикувано в Archives of Internal Medicine.

Изследването е направено в Сан Диего сред 1018 американци на възраст между 20 и 85 години. Учените наблюдавали хранителния режим, приема на калории и индекса на телесната маса на всеки участник.

Изненадващо те открили, че хората, които хапвали шоколад няколко пъти седмично като цяло били по-слаби от тези, които отбягвали какаовите блокчета. Връзката между редовния прием на шоколад и по-ниския индекс на телесна маса се запазила, дори когато били взети предвид и други фактори като спортуването.

Въпреки че шоколадът е много калорична храна, учените смятат, че той съдържа вещества, които могат да улесняват "топенето" на килограмите.

Проучването не е установило връзка между количествата погълнат шоколад и слабеенето. Изглежда от значение е редовната консумация на сладкия десерт, а не колко грама ще бъдат изядени.

Според учените вероятността откритието им да се окаже плод на чиста случайност е минимална – 1 на сто.

"Откритията ни всъщност водят до извода, че самият състав на калориите, не само броят им, има значение за тяхното влияние върху теглото", казва ръководителят на научния екип д-р Беатрис Голъмб, цитирана от BBC.

Това не е първият път, в който изследване установява, че шоколадът може да влияе благоприятно върху здравето. Други учени са стигали до извода, че той може да е полезен за сърцето, а консумацията на определени видове шоколад се отразява добре върху кръвното налягане и нивата на холестерол.

Натуралният шоколад например съдържа антиоксиданти, които помагат в борбата със свободните радикали – нестабилни химически съединения, които увреждат клетките.

Въпреки обнадеждаващите резултати от новото изследване, учените съветват да бъдем внимателни – прекаляването с количествата шоколад със сигурност не води до нищо добро заради високото съдържание на захар и мазнини.

Водещи

Най-четени