Шоколадовото мляко е не само вкусно, но и полезно 27.06 | 10:24

Според ново проучване, пиенето на нискомаслено мляко с какао подобрява физическата форма след спортна тренировка

От Кремена Бедерева

Шоколадовото мляко се оказва не само вкусна, но също така и полезна и идеална напитка след тренировка за възстановяване, показват неотдавнашни проучвания на Университета в Тексас.

"Спортистите и любителите на спорта харесват ползите за възстановяването, които има шоколадовото нискомаслено мляко след силова тренировка", каза д-р Джон Айви, водещият изследовател на проучванията и председател на Тексаския университет в Остин.

"Предимствата за участниците в проучването са били по-добра структурата на тялото под формата на повече мускули и по-малко мазнини, по-добри времена по време на тренировките и като цяло - по-добра физическа форма, отколкото тези, които консумирали спортни напитки, които просто съдържат въглехидрати", допълва експертът.

Айви е национално известен спортен експерт по хранене, който набляга на важността на храненето след тренировка на професионалните спортисти, както и производителността и възстановяването им след спорт. За него важно е и времето на хранене и какво се приема по време на хранене. Той е автор на първата по рода си книга "Nutrient Timing".

В последните си две проучвания, цитирани от medicalxpress, Айви и неговият изследователски екип сравняват ползите от пиенето на съдържащото малко мазнини шоколадово мляко след тренировка с ефекта на въглехидратните напитка със същите съставки и калории или типичните спортни напитки.

След каране на колело в продължение на 90 минути при умерена интензивност, а след това - за 10 минути на високи обороти, 10 обучени велосипедисти са имали значително по-добри резултати, когато консумирали нискомаслено мляко с какао, а не въглехидратни напитки или напитки, несъдържащи калории.

В проучването са включени 32 здрави, аматьори велосипедисти - и от двата пола. Изследователите все още не знаят какъв точно е механизмът на шоколадовата напитка, чрез който се постигат по-добрите резултати при спортистите, но са сигурно, че има нещо в естественото разпространение на протеините и въглехидратите, което води до тези ползи.

Водещи

Най-четени